Järv och björn

Vi var på Lycksele djurpark onsdagen den 13 juli, med mina två äldsta systerdöttrar Annabel (10 år) och Lisa-Marie (9 år). Vi fick inte se varg eller lo, som vi egentligen verkligen ville se - de har matning av dem klockan 14:00 på dagarna men då var vi någon annanstans.
Men vi kan nog enas om att järv och björn var våra favoriter att se! Eller, visenterna och myskoxarna var ju också skoj att se - särskilt de förstnämnda var mäktiga att se. En hane var gigantisk, mer än två decimeter mellan ögonen och gigaaantiskt huvud.
 
 
Järv (Gulo Gulo) är ett mårddjur, och ett rovdjur. Främst är de asätare eftersom de inte är skickliga jägare, men på vintern till exempel när det är bra förhållanden och deras byte sjunker ner i snön medan de springer ovanpå snön - då kan de fälla både ren och älg. Det fascinerande är att de inte är särskilt höga men de är kraftfulla, de kan bli runt en meter lång och väga uppåt 17 kilo.
De finns över norra halvklotet, och i Sverige är de fridlysta. De är starkt hotade i vårt land, och Naturvårdsverket har ett åtgärdsprogram för dem. För ett par år sedan uppskattade man att det finns cirka 500 individer i Sverige.




  
 
Brunbjörn (Ursus arctos) är ett växt- och köttätande djur, ingår i familjen björnar och har ett stort utbredningsområde. Lite lustig kuriosa är att Grizzlybjörn, Kodiakbjörn och den Mexikanska brunbjörnen (numera utdöd) alla är underarter till Brunbjörn.
Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 % av den sammanlagda födan på ett år. Den näst viktigaste födan är myror, motsvarande 20 %. Björnen äter även gräs, örter och kadaver. De är specialiserade på att slå älgkalvar. I Dalarna, ett av Sveriges björntätaste område med 20–25 björnar per 1 000 km2, dödas årligen omkring 25 % av älgkalvarna av björn. Men brunbjörnen kan även slå vuxna älgar. Under våren jagar den som mest och under hösten äter den mycket bär.
På vintern går brunbjörnen i ide, de äter upp sig under hösten och går in i vintersömn. Under denna tid i idet så varen äter eller dricker de. Ganska fascinerande... Och jag blir lite förvirrad - varför går de ens i ide? Liksom, de är ju inte enda djuret som kämpar på vintern...?
(Visste ni att björnen traditionellt sett är en symbol för styrka? En tatuerings idé kanske, hm? *ler*)








Kommentarer
Postat av: Veronika

Vad roligt! Jag vill med till djurpark. Hmm, ska kolla in läget här hemma alltså=)

De små bebisbjörnarna är ju jäääätesöta, haha!

Ha det bra!

Kramelikram

2011-07-19 @ 18:50:43
URL: http://veronikastjejsnack.blogg.se/
Postat av: Envingad

En länk ur glesbygden, skogsjärven.

Mvh Rune

http://hem.bredband.net/calkok/

2011-11-03 @ 12:52:30
URL: http://envingad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0