Dyras brorsa

Igår så gick bror upp på BH prov hemma i Tyskland, och blev godkänd! : )

Grattis till duktiga matte Iris och brorsan Alaric! : )

Ordbajseri ; )

Gårdagens föreläsning
Igår mitt på dagen plockade jag upp Eleanor i Själevad och vi åkte söderut mot Sundsvall för att gå på föreläsning med Eva Bodfäldt.
På vägen ner stannade vi och tryckte en pizza samt våldgästade Kristina som har Tarass lillebror Fox samt terven Trixa... vi var nämligen väldigt kaffesugna. ; )
Eva pratade om hundars "av- och påknapp", vad man tjänar på att träna det på ett sådant sätt att hunden kan koppla av utan kommando i alla möjliga situationer. Hon visade även praktiska övingar med sin egen hund. Riktigt trevlig föreläsning! : )


Facebook
Jag har avaktiverat mitt facebook konto. *skrattar* Jag är ju en ganska nyckfull människa ibland, och kände mig less på sociala nätverk. Men ni som är på min vänner lista på facebook, jag ligger kvar på er vänlista - det är bara det att kontot är sovande. Vi får se om jag aktiverar det igen någon gång. : )


Dyra löper
Dyra har löpt i 7 dagar nu, och fram till igår så har inte pojkarna brytt sig. Men i morse ställde hon upp sig för Ghetto (hon är nog bara förvirrad, tror inte hon är i höglöpet) och den gamle mannen blev då intresserad. Så nu vankar han runt runt runt och slickar golvet. Ha ha... Det är fortfarande lugn och harmoni i lilla flocken dock. : )
Det här betyder att Dyra hade cirka 7½ månad mellan första och andra löpet... hon hade gärna fått ha längre. ; )


Intresseklubben antecknar
Var och styrketränade med brorsan i tisdags, första gången på en miljoners år. Tog det lugnt men likt ändå har jag träningsvärk nu - pinsamt. Vi tränar gratis på ett ställe som heter Brux genom jobbet, fattar inte att jag inte tagit tag i att börja styrketräna igen förrän nu. Kändes ju liksom bra. : )
Har gått ner 20 kg sedan i maj... 10 kg till så borde jag kunna klassas som hälsosamviktig och inte överviktig. Eller jo, viktig är jag ju jämt. Eller? ; ) 


Jamen... över och ut då. Avslutar med några bilder!


Dyrgripen...Tarass och Dyra en tidig höstmorgon med belgarbus!The face of insanity... ha ha ha!
; )


Dyras släktingar

Hm... blir mycket Dyra i bloggen nu. ; )

Men nu är det som så, att pappa Aminci har kvalificerat sig till Tyska Mästerskapet i IPO 2012! Whoa! Så coolt... om jag förstod det rätt så är han den första tervueren att göra det, och så får man ta i beräkning att uttagningar och deltävlingar är mycket större än motsvarande här i Sverige. : ) Sååå stolta så!

Här kan ni se bilder från senaste kvalet: von Scathach Picasa album.


Sedan så är bröderna Alaric och Attila på gång att göra BH prov nu under hösten, spännande! Syster Arexia har röntgat höfter och armbågar men ännu så har inte resultatet lästs av officiellt, veterinären som röntgade tyckte dock att det såg fint ut. : )

Dyras MH

I helgen som var så åkte vi på en liten roadtrip söderut. Det var jag och Dyra samt Lena och kelpien Lakki. Jag hade sådan tur att jag kom med på Lenas uppfödares MH. Vi sov över hos Camilla med tervarna Farre och Ess, och på fredag kväll när vi anlände så var Linda med tervarna Kiwi och Royal där så vi åt middag tillsammans. Fullt hus hos Camilla kan man säga. ; ) Dyra och Lakki som aldrig varit lösa tillsammans skötte sig fint där i köket, de rev liksom inte hela haket. : D

På lördagen gjorde Lakki sitt MH på Vallentuna BK, jag fick gå med och se på en handfull kelpies med andra ord. Riktigt go ras måste jag säga (eller iallafall denna uppfödning). Man kan inte bli annat än förtjust...

Och på söndagen var det Dyra som gjorde MH. Jag kommer lägga upp hennes protokoll på hemsidan precis som jag gjort med Tarass, men här får ni en liten summering på hur det gick:


1a. KONTAKT, Hälsning: (4) Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök.
(Dyra var ganska speedad här...)

1b. KONTAKT, Samarbete: (4) Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren.
(Trodde hon skulle streta tillbaka mot mig men hon var tämligen neutral på vägen tillbaka.)

1c. KONTAKT, Hantering: (3) Accepterar hantering.
(Dyra speedad, ålade omkring på backen, inga problem att känna igenom henne eller kolla tänder men lite besvärligt tyckte Dyra att det var... kanske på grund av alla operationer i munnen och veterinärbesök, eller för att hon är en mespropp. Ha ha!)

2a. LEK 1, Leklust: (5) Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.
(Ok, i detta moment var det jag som var speedad... Ha ha, Lena flabbade åt mig efteråt - men jag fick typ panik för Dyra for som ett jävla popcorn och skulle ta trasan innan jag ens hunnit slå den i backen och kasta iväg den. Dyra small in i testledaren som stönade läckert. Ha ha...)

2b. LEK 1, Gripande: (5) Griper direkt, hugger föremålet i farten.

2c. LEK 1, Gripande och dragkamp: (3) Griper, drar emot, men släpper och tar om. Alt. tuggar.
(Tuggade när testledaren var passiv.)

3a. FÖRFÖLJANDE: (4) Startar med hög fart, målinriktad - bromsar in vid bytet. Samt (1) Startar inte/når ej fram till 1 hjul.

3b. GRIPANDE: (4) Griper direkt, släpper. Samt (1) Nonchalerar föremålet. Alt. springer ej fram.
(Dyra startade första gången och nöp tveklöst i trasan, men var totalt ointresserad av den när den nu ändå var "död". Kollade in trasan andra gången, men var totalt ointresserad av att ens jaga efter. Smart hund. Ha ha...)

4. AKTIVITET: (4) Är uppmärksam med ökad aktivitet eller oro efter hand.
(Vandrade runt, satte sig och stirrade på mig, försökte få igång mig... Inget pip eller så.)

5a. AVSTÅNDSLEK, Intresse: (3) Intresserad, följer figuranten utan avbrott.

5b. AVSTÅNDSLEK, Hot/aggression: (1) Visar inga hotbeteenden.

5c. AVSTÅNDSLEK, Nyfikenhet: (2) Går fram när figuranten är aktiv på linjen.
(Hon rusade ut i full fart och tittade på figgen i gömslet från några meters avstånd, men sedan sprang hon och kollade in gömslet som figuranten först kom ifrån och så rejsade hon runt. Hon hade nog lite svårt att bestämma sig för hur hon skulle göra i denna situation.)

5d. AVSTÅNDSLEK, Leklust: (3) Leker, kan gripa försiktigt, drar inte emot.
(Dyra studsade mest omkring, ha ha.)

5e. AVSTÅNDSLEK, Samarbete: (2) Blir aktiv men avbryter.
(Dyra studsar fortfarande mest omkring, springer fram och tillbaka mellan mig och figgen.)

6a. ÖVERRASKNING, Rädsla: (5) Flyr mer än 5 meter.
(Jag tror hon drog som ett skott, cirkulerade runt mig och overallen på cirka 10 meters avstånd.)

6b. ÖVERRASKNING, Hot/agg: (2) Visar enstaka hotbeteenden.
(Full ragg där ute i skogen, några skall, av osäkerhet inte aggressivitet.)

6c. ÖVERRASKNING, Nyfikenhet: (1) Går fram efter det att overallen lagts ner/går inte fram inom tid.
(Tiden räckte inte till, hon var där ute på 10 meter och fastnade bland annat i skogen med kopplet så testledaren fick gå ut och ta lös henne. Hon var framme vid mig och overallen samt låg bredvid mig där jag satt på huk, men eftersom nosen inte nuddat overallen så räknas det inte...)

6d. ÖVERRASKNING, Kvarstående rädsla: (2) Liten båge eller tempoväxling vid någon av passagerna.
(Bara vid första passagen.)

6e. ÖVERRASKNING, Kvarstående intresse: (2) Stannar upp, luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.
(Hon stannade till och letade ansikte på overallen vid sista passagen. Efter att alla passager var slut så fick jag lägga ner overallen, ha ha, då vart hon rädd igen men trampade stolt och medvetet på den - sedan skulle hon kampa med den och bet i både snören och overall. Mespropp.)

7a. LJUDKÄNSLIGHET, Rädsla: (3) Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.

7b. LJUDKÄNSLIGHET, Nyfikenhet: (5) Går fram till skramlet utan hjälp.
(Ha ha, sötskruttan, hoppade över skramlet som om det vore ett hopphinder när jag gick fram och berömde.)

7c. LJUDKÄNSLIGHET, Kvarstående rädsla: (1) Ingen tempoförändring eller undanmanöver.

7d. LJUDKÄNSLIGHET, Kvarstående intresse: (2) Stannar upp. Luktar eller tittar på skramlet vid 1 tillfälle.

8a. SPÖKEN, Hot/agg: (2) Visar enstaka hotbeteenden.

8b. SPÖKEN, Kontroll: (4) Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott.

8c. SPÖKEN, Rädsla: (4) Uppehåller sig i huvudsak bakom föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll.

8d. SPÖKEN, Nyfikenhet: (4) Går fram till figuranten när föraren gått halva avståndet.

8e. SPÖKEN, Kontakttagande med figurant i spökdräkt: (3) Besvarar kontakt från figuranten.
(Dyra var bakom mig hela tiden, gav skall någon enstaka gång. När jag kopplade loss så sprang hon en vända till Lena i publiken och samtidigt gick jag halva avståndet. Då sprang hon rakt fram till spöket med låg kropp, och snusade på handen som stack ut sedan sedan for hon runt och snusade i skogen typ. Hon hälsade på båda spökena och var glad medan jag höll på klä av dem.)

9a. LEK 2, Leklust: (5) Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.

9b. LEK 2, Gripande: (5) Griper direkt, hugger föremålet i farten.

10. SKOTT: (2) Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd.
(Dyra släppte trasan på första skottet och kollade mot skytten, men hoppade snabbt på trasleken igen. Ha ha, på passiviteten så viftade hon på rumpan åt domaren när han lyfte armen för att beordra skott. Gullbumsi. Puh. Alldeles innan MH kom jag på att jag aldrig tränat skott. Bra Kattis.)


Hm... det var allt tror jag. Jag var inte förvånad över hennes ointresse på lilla bytet, att hon inte sprang ut andra gången. Det som är dött är inte intressant, och att det var dött lärde hon sig efter första jakten. Lite förvånad över att hon inte kampade med figgen på avståndsleken utan mest bara studsade runt denne... Blev även förvånad över att hon var så mesig då spökena kom emot oss, men samtidigt skönt att ha en hund som inte har värst mycket skärpa. Lite mer dådkraft hade inte suttit fel dock. ; ) Vi får se hur mycket hon växer på sig till MT, det blir spännande och roligt. : ) Kanske jag ska vara lite duktigare på att låta henne lämna gården tills dess? Ha ha... stackars denna hund.


TACK till Camilla med familj som lät oss sova över samt bjöd på smarrig mat både fredag och lördag! : )
TACK
till Maria med kennel Walkabout för att vi fick komma med på ert MH!
TACK till Lena för att vi fick följa med och för att du körde!


RSS 2.0