Sov gott farfar Pastis

Igår fick Dyras farfar Pastis von Sirius somna in. :'( Han blev 12 år gammal...

http://www.tervueren.eu

Kennel El-Jo-Mi's läger 2011

Varje år vecka 29 så har Tarass uppfödare kennelläger i Myckelgensjö. :) Tyvärr jobbade jag massor just denna vecka, men hade iallafall möjlighet att åka dit på onsdag eftermiddag för att umgås lite, och så på torsdagen var jag med på dagens träning (IPO spår). :)

En favorit i repris var att Camilla Ljungberg kom upp från södern och hjälpte oss alla! :) Tyvärr har jag inga bilder alls från dessa dagar, kameran låg i tryggt förvar i bilen. Ha ha, jag fotade dock lite med Annicas kamera så när hon lägger upp bilder så kan jag länka till henne härifrån. Bilder på vackra rumpor och en malinois-wannabe har jag önskemål på. *petar på Angkiika* ;)

Dyra fick två spår och var så gullig så, lite speedad - men hon går liksom igång på att få samarbeta, när hon fattar att vi ska hitta på något så blir hon en väääldigt glad liten tervetott. Jag ska bara lära mig styra på bästa sätt... Ha ha ha. :PHär är en bild från Solleftålägret, det är Camilla och Farre i spåret. :)


Vill ni veta något coolt? Farre är den första Tervueren att någonsin kvala in till IPO SM! De laddar, tränar och förbereder sig som attans just nu... Hejja, hejja, hejja för detta fantastiska ekipage! :)


Järv och björn

Vi var på Lycksele djurpark onsdagen den 13 juli, med mina två äldsta systerdöttrar Annabel (10 år) och Lisa-Marie (9 år). Vi fick inte se varg eller lo, som vi egentligen verkligen ville se - de har matning av dem klockan 14:00 på dagarna men då var vi någon annanstans.
Men vi kan nog enas om att järv och björn var våra favoriter att se! Eller, visenterna och myskoxarna var ju också skoj att se - särskilt de förstnämnda var mäktiga att se. En hane var gigantisk, mer än två decimeter mellan ögonen och gigaaantiskt huvud.
 
 
Järv (Gulo Gulo) är ett mårddjur, och ett rovdjur. Främst är de asätare eftersom de inte är skickliga jägare, men på vintern till exempel när det är bra förhållanden och deras byte sjunker ner i snön medan de springer ovanpå snön - då kan de fälla både ren och älg. Det fascinerande är att de inte är särskilt höga men de är kraftfulla, de kan bli runt en meter lång och väga uppåt 17 kilo.
De finns över norra halvklotet, och i Sverige är de fridlysta. De är starkt hotade i vårt land, och Naturvårdsverket har ett åtgärdsprogram för dem. För ett par år sedan uppskattade man att det finns cirka 500 individer i Sverige.
  
 
Brunbjörn (Ursus arctos) är ett växt- och köttätande djur, ingår i familjen björnar och har ett stort utbredningsområde. Lite lustig kuriosa är att Grizzlybjörn, Kodiakbjörn och den Mexikanska brunbjörnen (numera utdöd) alla är underarter till Brunbjörn.
Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 % av den sammanlagda födan på ett år. Den näst viktigaste födan är myror, motsvarande 20 %. Björnen äter även gräs, örter och kadaver. De är specialiserade på att slå älgkalvar. I Dalarna, ett av Sveriges björntätaste område med 20–25 björnar per 1 000 km2, dödas årligen omkring 25 % av älgkalvarna av björn. Men brunbjörnen kan även slå vuxna älgar. Under våren jagar den som mest och under hösten äter den mycket bär.
På vintern går brunbjörnen i ide, de äter upp sig under hösten och går in i vintersömn. Under denna tid i idet så varen äter eller dricker de. Ganska fascinerande... Och jag blir lite förvirrad - varför går de ens i ide? Liksom, de är ju inte enda djuret som kämpar på vintern...?
(Visste ni att björnen traditionellt sett är en symbol för styrka? En tatuerings idé kanske, hm? *ler*)
Miss Fortuna

Här kommer en bild på min tattoo! Den sitter på höger underarm, om ni undrar vilken kroppsdel det är ni faktiskt tittar på. ;) Den har många innebörder, betyder mycket för mig personligen. Den kommer att byggas vidare på, sinom tid.


IPO/BSL tävling, Sollefteå BK

Igår, söndagen den 10 juli alltså, så avslutades hela lägerveckan med tävlingar i IPO och BSL. Vi stannade och kikade, och det var både roligt och lärorikt. Stackars Camilla fick utstå en massa dumma frågor från mig. ;) Det kom en störtskur regn just då skyddsdelen startade så jag gick och stoppade undan min kamera - och det bidde inte några bilder därifrån. Men här nedan följer bilder från lydnadsdelen iallafall! :)

En av lägerarrangörerna, Jenny Höglund. Foto: Camilla Ljungberg.


Jenny Höglund med sin holländska herdehund. Foto: Camilla Ljungberg.
  
 
Lite inspiration måtte jag ha fått, för idag så har jag både spårat och tränat lydnad här hemma med Dyra. ;) Får se om det blir ett litet spår till senare ikväll när det inte är lika varmt. :)


Sista dagen på IPO lägret

Alltså... har massa bilder, och har suttit och grejjat med dem ikväll. Lite.  Någon norsk och några svenskar har fått bilder på USB, och även Frank och hans fru har fått alla cirka 1800 bilder på USB. Ha ha, men redigerat något för eget bruk har jag inte gjort. ;)

Dyra är halt, hon skar en bit av en trampdyna när vi var ute i skogen och gick efter en skogsväg med stora stenar. Dumma stenar...

Idag var det lydnad och skydd, Dyra fick vara ute på lite miljöträning, hon var duktig och brydde sig inte om piskan som small och hundar som skällde som galna på IPO planen. :) Vi tränade lite fot, lite ligg samt ligg och stanna, passivitet, och så lekte vi. :)

Idag var sista dagen, imorgon är det IPO tävling som jag ska stanna å kolla på!Tarass och Dyra, zoom zoom i skogen! Dyra är tämligen naken. Liknas bäst vid en skabbräv.


IPO läger - dag 3

Onsdag. Idag blev det spår, lydnad, lunch, skydd. Dyra har fått träna lite lydnad, och så fick hon faktiskt prova bita lite kudde och fick beröm. :) Sedan fick alla mina vovvisar träna lite spår på kvällen. Camilla är så go och hjälper till och engagerar sig och peppar.

Det är roligt att titta på alla duktiga hundar och hundförare... Har tagit massor av bilder. massor! Blir alldeles matt bara av att öppna dem i utforskaren. Orkar bara förminska några av dem åt er, men här nedan förljer de! :)Loppan (Malinois) spårar.
 

Farre har utan tvekan nosen i spårkärnan. Han snubblade rakt med nosen!
 

Farre älskar mjukost som belöning för arbetet i spåret!
 

Farre spårar mera...
 

Dyra får spåra lite...
 

Dyra sniffelisnoozar.
 

Bn Biotitt av Nangijala.
 

Bn Biotitt av Nangijala.
 

Ullhedens Pharos, alias Farre, alias Fluff, alias Mr Fluffy!
 

Farre får kommandot "Framåt!"


Charmiga holländaren Freke.
 

Freke tycker att vattenmelon är mums!
 

Raggamuffin, alias Meatball, går sin egen väg... Ha ha ha ha!
 

"Jag tog dig!"
 

Awww... världens sötaste Farre Fluff!
  
 
Nu måste jag kojja så jag orkar öppna ögonen när klockan ringer 06:00! Jag har sååå många fler bilder, men jag orkar inte dela med mig av fler ännu... det får bli en annan dag.

IPO läger - dag 1

Dagen började med samling för alla, och det blev indelning av deltagare till respektive grupp. Camilla, Maja och Kristoffer går för Frank Phillips (en amerikan gift med en norska) - så jag hänger på i deras grupp.

Dagen började med lydnad, och raserna som finns representerade i gruppen är bland annat boxer, holländsk herdehund, tervueren, schäfer, malinois, dobermann, american staffordshire bullterrier... Tror det var alla faktiskt. Det var bra väder, soligt och molnigt om vartannat, och inte för varmt.

Sedan blev det lite träning av IPO-skyddet, så roligt att se Farre fluffet så. :)

Det är ROLIGT att titta på när andra tränar, oj vad de får det att se lätt ut. inspirerande! (Tills man väl provar själv... ha ha, då går man in i väggen när det inte går lika bra som för alla andra.) ;)

Under lunchen åkte jag och badade med vovvarna, Dyra är helt gaaalen i vatten. Hon for rakt ut i en ganska så strid fors och rusade omkring som en sten som man kastat macka med. Allra första gången hon någonsin badade så hoppade hon i från bryggan och simmade med en gång... Eh? Ja ja, roligt å titte på - men det lär ju sluta med att hon bryter ett ben eller två.

Hundarna sköter sig bra. Ghetto är helt galen, Tarass är den coolaste i flocken (öh, vem hade kunnat tro det!?) och Dyra är lite skällig mot andra hundar i bilen men annars duttig kicka.

I morgon börjar vi dagen med spår. Klockan 07: ska jag och Camilla gå morgonprommis med hundarna... hu, vad tidigt. *snark*

Tog en massa härliga bilder idag, tyvärr kan jag inte ge er en endaste en. Min bror har lekt med inställningarna till kameran så den var inställd endast på "raw" och det formatet tar inte den här datorn emot. Tyvärr märkte jag ju det först när jag satte mig ner vid datorn nu för att ge er lite bilder. Jävla skit...

Note to self: om man lånar ut sin kamera så får man se till att återställa alla inställningar som man vill ha dem innan man sätter igång och fotar.


Installerade i Sollefteå


Skitdålig bild men, här är vi nu!
  
 
Kom iväg lite senare än tänkt mot Sollefteå. Var nog framme först 22:00 och möttes av mini Camilla som är... mini nu! ;) Visade sig att de sjabblat med min rumsnyckel så jag fick vänta en stund på att föreståndarinnan skulle dyka upp med den, men det gjorde inget - Camilla underhöll mig. :D
 
Rummet är litet men fungerar bra, det är tokmånga toaletter - jag har tre stycken rakt utanför dörren liksom! Mycket bra... Gemensamma köket och TV-rummet ser trevliga ut, men bara ett kylskåp till allihopa...?? Nåja, det funkar. Fast kan ju säga som så, svårt att få in någon mat när halva kylskåpet ockuperas av diverse förfriskande drycker. ;) Hundläger!

Nu sitter jag i sängen, Ghetto ligger i ett hörn och snarkar, Tarass lyckligt under sängen och Dyra... ja, henne ser ni på bilden. ;) Hon håller mig sällskap i sängen. Tarass och Ghetto är det inga problem med, de har legat borta förut. Dyra har dock skällt till några gånger men är lugn och verkar nöjd ändå. :)

Nu ska jag knapra lite nötter, lyssna musik, dricka upp min öl och sedan sussa! Ser fram emot en vecka med IPO-folk, hoppas jag lär mig något. ;) Ska försöka blogga varje kväll, men lovar inget. Kameran är givetvis med! :)


RSS 2.0